Vajon még mindig a parton van?
Másnap nem hogy hó, eső sem esett, sütött a nap. Nem is gondolkodtak, elindultak Kis idő múltan már a parton voltak. Elkezdődött a szokásos munkamenet: kipakolás, botok, ágasok, rod podok, etetőanyagok és csalik. Mindeközben a egy harmadik horgásztárs is csatlakozott hozzájuk. Érdemileg viszont nem tett hozzá a horgászathoz. A víz még hideg, kevéssel vagyunk a jég veszte után. Ilyenkor van néhány szempont, aminek figyelembe vételével kell összeállítanunk az etetőanyagot,mint minőségre, mind mennyiségre tekintettel. A hideg, letisztult vízben a fény is jobban terjed. A halak a tél végén kissé "kómásak". Az etetőanyag színe ne üssön el a mederfenéktől, s nem használjunk túlzottan világos árnyalatú kajákat. A mennyiség is fontos, nem kell sokat etetni, viszont a már bejuttatott csalogatóanyag minősége jó legyen. Legyen kellően aromás, tartalmas, de kerüljük a nagy szemű adalékokat, mint a bojlit vagy a pelletet. Milyen aromát használjunk? Az íz is nagyon fontos lehet, de még fontosabb, hogy az az aroma miből van. Két típus van, meleg illetve hideg vízre szánt aroma. E kettő között az aroma bázis anyaga tesz különbséget. A hideg vízben az alkohol bázisú aromát továbbítják jobban az illatanyagokat, ezt közvetlen a mederfenéken teszik. Miért jó ez nekünk? Mert a halak döntő többsége itt érzi jól magát. Amint a víz felső rétege eléri a 4 Celsius fokot sűrűsége a víz maximuma lesz, s az a víztömeg lesüllyed, a mederfenékre. Ezért a legmelegebb mindig a mederfenék közelében a víz s ezért tartózkodnak a halak itt.
Sötét színű, finom szemcsés, aromás etetőanyag
A havas táj,nem éppen a tavasz érzetét kelti:)
Imi első fogásai keszegek voltak
Az etetőanyag szerepe tehát fontos. A jól bekevert etetőanyag színe nem zavarja a halat. Víz hozzáadáskor úgy állították be, hogy vízben könnyen oldódjon, a felszálló szemcsék így információt adjanak etetésükről. Ám ez mit sem ér ha farkashibákat követünk el a csalival vagy annak felkínálásával kapcsolatban. A halak, mint említettem "kómásak", hogy újra ezzel a jelzővel éljek, így nyilván valóan bizonyul meg ebben az, hogy szívóerejük is gyengébb mint nyáron. A megoldás a finomításban rejlik. Pici csali, csupán egy két szem csonti, vagy egy szál giliszta. emellett a horog legyen könnyű, a csalihoz mérten vékony húsú, de kellően erős. Ha ezeket jól hangoljuk össze, érezhető lesz a változás, hisz ezek logikusan épülnek egymásra. Minden honnan indul? Onnan hogy, ismerjük a halat. Véleményem szerint, bármely technikát nézzük, a célhal viselkedésének, biológiájának megismerése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy kapás nélküli időszakban megoldást találjunk.
Imi és Peti figyeltek ezekre a részletekre
A horgászat végére szép zsákmány gyúlt össze a haltartóban
Még jó hogy nem hallgattak a horgászboltban a többiekre. Ők bizony visszafordulást tanácsoltak a fiúknak. Nem sok sikert jósoltak nekik. Imi feeder botjai ennek ellenére munkával töltötték a napot. A finom szerelékes fenekezés bevált ebben az időszakban, ahogy szinte egész évben.Peti a bojlis cájg bevetésével nem volt versenytárs aznap. Peti ideje kicsit később fog eljönni, akkor viszont bőven behozza majd a lemaradást. A nap nyerő csalija a csonti volt. Ki gondolta volna?:) Hamarosan újra halhatunk a fiúkról, hiszen ha jól tudom a következő célpont a harsányi tó lesz. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek!